Jongens eerder gameverslaafd dan meiden

Bijna een op de tien jongens tussen de 12 en 15 jaar voldoet aan de kenmerken van een gameverslaving. Een van de criteria voor een gameverslaving is dat er meer dan 29 uur per week wordt besteed aan gamen.

Uit het onderzoek van de Universiteit in Utrecht blijkt dat jongens vatbaarder zijn voor gameverslavingen dan meiden. Jongens gamen gemiddeld 16 uur per week, bij meiden is dit maar 4,5 uur. Ook opvallend is dat jongeren met concentratieproblemen, gevoeliger zijn voor gameverslavingen. ‘Kinderen met concentratieproblemen kunnen zich over het algemeen wel goed concentreren als ze games spelen’, zegt onderzoeker Regina van den Eijden. ‘Wij vermoeden dat sommige kinderen dit als een zelfmedicatie gebruiken. Tijdens dat gamen worden ze niet voortdurend heen en weer geslingerd tussen allerlei impulsen.’

De kenmerken waarop de jongeren zijn onderzocht, zijn gebaseerd op de criteria voor gameverslavingen de DSM 5, het handboek voor psychische stoornissen. Kenmerken zijn: niet kunnen stoppen, gefrustreerd of ongelukkig na een dag niet gamen, in gedachte voortdurend bezig met het spel, problemen in hun verdere leven en gamen om negatieve emoties uit te schakelen.

Kinderen die vinden dat ze moeilijk vrienden maken, vertonen eerder kenmerken van de verslaving. 'Via gamen is het gemakkelijker voor deze kinderen om contact te maken. Maar doordat ze zo veel gamen, zie je juist dat ze alleen nog maar meer geïsoleerd raken. Dat is een vicieuze cirkel.’ Ook werd er gekeken naar de opvoeding. Wanneer ouders kinderen een bepaald limiet per dag stellen dat ze mogen gamen, wordt het risico op een gameverslaving kleiner.

Volgens verslavingsdeskundige Herm Kisjes, die regelmatig gameverslaafden behandelt, moet de term verslaving niet zomaar gebruikt worden wanneer iemand veel gamet. ‘In de puberteit is er een grote groep die zich tijdelijk grenzeloos gedraagt. Maar die kun je niet allemaal verslaafd noemen. Na een tijdje stoppen ze vaak weer’, zegt Kisjes.

Het Trimbos-instituut lanceert vandaag op het symposium ‘Preventie van Problematisch Gamen’ de website uwkindengamen.nl. Op de site staan filmpjes, voorbeelden en tips voor ouders van een kind dat (veel) gamet. LEF is hierbij aanwezig.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...