Steeds meer jonge mensen, tussen de achttien en de vijftig jaar, krijgt een beroerte. Dit kan komen door alcohol- en drugs gebruik, roken of overgewicht. Dit blijkt uit een langdurig onderzoek van onder andere onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen.

Het aantal mensen dat een beroerte heeft gehad is in twaalf jaar tijd met veertig procent gestegen onder vrouwen en met zestig procent onder mannen. Volgens de onderzoekers is het lastig vast te stellen wat precies de oorzaak is van een beroerte, omdat die niet meteen wordt vastgesteld als iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis. Een van de onderzoekers, hoogleraar Neurologie aan het Radboudumc, Frank-Erik de Leeuw zegt dat een ongezondere levensstijl waarin mensen drugs gebruiken, roken en overgewicht hebben, oorzaken kunnen zijn. ‘We zien, door middel van vragenlijsten dat dit steeds vaker voorkomt bij de jonge doelgroep die een beroerte heeft gekregen. We weten ook dat bijvoorbeeld drugsgebruik neurologische problemen kan veroorzaken. Overmatig cocaïnegebruik zorgt bijvoorbeeld voor het vernauwen van bloedvaten, wat uiteindelijk een herseninfarct kan veroorzaken. Maar het is lastig om dit één op één te concluderen’, aldus De Leeuw.

Gevolgen

De gevolgen van een beroerte zijn heftig, ook bij jonge mensen. De Leeuw: ‘In eerste instantie zijn de gevolgen vaak hetzelfde als bij ouderen. Bijvoorbeeld een verlamming, een spraakgebrek of minder goed kunnen zien. Bij jonge mensen herstelt dit zich vaak, maar de onzichtbare verschijnselen blijven. Zo kunnen mensen voor de rest van hun leven last hebben van vermoeidheid, concentratieproblemen of prikkelgevoeligheid. Ook zijn er mensen in de twintig die dagelijks een middagslaapje moeten houden, dat is heel beperkend.’

Aandacht

Het is belangrijk om de jongere generatie te bereiken om zo meer aandacht te vragen voor dit onderwerp. ‘Aandacht voor het onderwerp kan denk ik heel veel doen in het voorkomen van dit soort ziektes, bijvoorbeeld via sociale media. Een gezonde levensstijl is ook erg belangrijk’, aldus De Leeuw.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...