Jongeren roken minder, maar gamen meer

Het rook-, drink- en blowgedrag onder jongeren is de afgelopen jaren gedaald. Wel zijn er steeds meer jongeren die te veel gamen, internetten en overgewicht hebben. Dat staat in het rapport ‘Gezond opgroeien’, de eerste Verkenning Jeugdgezondheid, die het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) heeft uitgebracht.

Het aantal rokers in de leeftijdscategorie tien tot negentien jaar is de afgelopen 10 jaar gedaald van 29% naar 18%. Ook het cannabisgebruik nam af. In 1996 was het 11%, in 2011 nog maar 8%. Het aantal jongeren dat drinkt is de afgelopen 10 jaar met 10% afgenomen. Dat blijkt allemaal uit het ruim 165 pagina’s dikke onderzoek van RIVM.

Die positieve cijfers zijn goed, maar Marienne Donker, opdrachtgever van het onderzoek zegt dat er nog steeds zorgen zijn over de Nederlandse jongeren. Volgens haar is het toenemend overgewicht en het veelvuldig gebruik van social media en internet een groeiend probleem. De cijfers bevestigen haar zorgen. Uit metingen blijkt dat het aantal Nederlandse kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas tussen 1997 en 2010 is gestegen. Dat geldt voor zowel jongens (van 9% naar 13%) als meisjes (van 12% naar 15%). Ook haar zorgen wat betreft het game en social mediagedrag van jongeren is terecht. Volgens de richtlijnen mogen kinderen van 4 tot 17 niet langer dan twee uur per dag computeren en/of televisie kijken. Uit de cijfers blijkt dat jongeren daar ruim overheen gaan. Ze kijken gemiddeld ruim 2,6 uur per dag tv. Ze gamen gemiddeld 1,5 uur per dag en zijn gemiddeld 2 uur online.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...