Jongeren zijn niet minder gaan drinken

Nederlandse jongeren drinken nog steeds te veel. Tussen 2013 en 2017 is geen verandering gekomen in het percentage Nederlandse jongeren dat drinkt. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Zij onderzoeken iedere vier jaar onderwerpen die jongeren tussen de 11 en 16 aangaan.

Het blijkt dat 40 procent van de 15-jarigen en 50 procent van de 16-jarigen in de afgelopen maand heeft gedronken. Ruim 70 procent van hen drinkt op één gelegenheid vijf glazen alcohol of meer. Dat percentage is de laatste 16 jaar hetzelfde gebleven. Dat is opvallend want de alcoholleeftijd is in 2014 aangepast. Auteur van het onderzoek Saskia van Dorsselaer: ‘Uit cijfers blijkt dat ouders het moeilijker vinden om tegen hun 15- en 16-jarigen kinderen te zeggen niet te drinken. Een kwart van de jongeren zegt dat ze van hun ouders niet mogen drinken. Bij roken is dit heel anders. Daar zegt 72 procent van de jongeren van hun ouders niet te mogen roken. Roken is onder de volwassen meer not donedan alcohol drinken. Maar ja, iemand van 16 jaar mag ook niet autorijden.’

Risico’s voor jongeren
Er zijn een aantal risico’s voor jongeren die vroeg beginnen met drinken. Het verhoogt het risico op een alcoholverslaving op latere leeftijd. Ook zijn de organen van jongeren kwetsbaarder en lopen zij hierdoor (nog) meer schade op. Daarnaast verstoort alcohol de ontwikkeling van het brein van jongeren.  

Roken en gamen
Het percentage jongeren dat rookt is wel gedaald tussen 2013 en 2017. In 2017 had 17 procent gerookt, rookte 8 procent de afgelopen maand en rookte 2 procent dagelijks. Het percentage jongeren uit het voortgezet onderwijs dat ooit een e-sigaret heeft gerookt is 28 procent. Ook werd gamen onderzocht. Onder de jongens gamet ongeveer 13 procent 24 uur per week, terwijl dit bij meisjes 2 procent is. Jongens zijn vaker gameverslaafd dan meisjes. Het gaat om 7 procent van de jongens en 1 procent van de meisjes in het voorgezet onderwijs.

Aan het onderzoek deden meer dan 8000 jongeren mee, 1588 basisschoolleerlingen en 6718 middelbare scholieren.

05/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...