Kamer denkt over glas wijn bij de kapper

In een tijd waarin mensen zich meer bewust lijken te worden over de gevolgen van alcoholgebruik, wil de VVD juist dat er mengvormen komen tussen horeca en winkels. Een wijntje bij de kapper moet volgens VVD-kamerlid Erik Ziengs gewoon tot de mogelijkheden behoren.

Een mix van horeca en winkels is nu nog verboden. Ziengs wil die mix mogelijk maken, omdat het winkeliers de ruimte geeft om klanten een ‘beleving’ aan te bieden. Hij hoopt zo leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen. Een aantal partijen staan achter het wetsvoorstel van Ziengs om de mengvormen mogelijk te maken.

Tegengeluid
Het kabinet is kritisch op het voorstel. Ook Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, is geen fan van het plan. Hij waarschuwt dat het aantal plaatsen waar je alcohol kunt krijgen door dit plan ongelimiteerd kan groeien. ‘Met alcohol moeten we juist bewuster omgaan en niet losser.’
Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, reageerde in het NOS Journaal: ‘Ik vrees dat Nederland zo één grote biertuin wordt.’ Ook wijst hij erop dat onderzoek heeft uitgewezen dat als er op méér plekken alcohol wordt aangeboden en verkocht, de consumptie toeneemt, evenals het aantal alcoholproblemen.

Datum 11/06/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...