Voor mensen met een eetverslaving zijn de feestdagen meestal lastiger. Maar uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen - ook die zonder eetverslaving - negatieve emoties koppelt aan alle hapjes en drankjes tijdens de laatste dagen van december.

Dat blijkt uit onderzoek door iVOX in opdracht van Weight Watchers onder 1000 Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 54 jaar. Voor, tijdens en na de feestdagen past 51 procent van de ondervraagde vrouwen haar normale eetgedrag aan. Zo piekeren ze over wat ze kunnen eten, zien ze op tegen de feestdagen en zijn ze bang om na de feestdagen op de weegschaal te staan. Om al die emoties de baas te blijven, onderhandelen vrouwen met zichzelf. Vier op de tien vrouwen eet anders of gezonder voor of na de feestdagen. Vooral de jongere groep vrouwen (18 tot 29 jaar) doet aan compensatiegedrag. Zo sport een op de drie extra om daarna meer te kunnen eten.

Bij een keuze tussen meerdere producten, geeft meer dan vier op de tien vrouwen aan te kiezen voor het hapje met de minste calorieën. Calorieën gaan dan boven smaak. Vrouwen die voor en na de feestdagen anders gaan eten om te compenseren, blijken dubbel zo gefrustreerd te zijn door het eigen eetgedrag dan vrouwen die hun normale eetpatroon aanhouden. Hun frustraties gaan over dat ze niet kunnen eten wat ze willen, en dat anderen wél eten wat zij zichzelf niet willen toestaan. Al dat onderhandelen zorgt ervoor de vrouwen het nieuwe jaar starten met een schuldgevoel: 36 procent voelt zich schuldig door de overdaad aan eten tijdens de feestdagen. Ook in het dagelijkse leven passen bijna negen op de tien vrouwen hun normale gedrag aan. Een op de drie slaat een lekker toetje over en ruim een kwart van de vrouwen eet haar lievelingsgerecht minder vaak dan ze zou willen.

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...