Koning Cocaïne en prinses Port

Driewerf hoezee voor onze royal Abraham Lex! Voor iedereen die even genoeg heeft van rommelmarkten en oud-Hollandse spelen: dit rijtje koninklijke namen bewijst maar weer dat verslavingen en eetstoornissen geen rekening houden met rang of stand.

Koningin Victoria (1819-1901)
De over-over-overgrootmoeder van de prinsen Harry en William, koningin Victoria, was een beroemd cannabisgebruikster. Ze kreeg wiet op doktersrecept. Daarnaast werd The Grandmother of Europe gebruikt in advertenties om het drankje coca-wine (bordeauxwijn met een vleugje cocaïne) aan te prijzen. Ze was dol op het spul. Ook gebruikte de vorstin regelmatig morfine en opium. Ze vertoonde daarmee in die tijd geen onwettig gedrag. Het is ook niet bekend of ze verslaafd was aan een van deze geneesmiddelen.

Georgiana Duchess of Devonshire (1757-1806) 
Beroemd om haar betoverende schoonheid, intelligentie,  gevoel voor mode, politieke invloed en liefdeloze huwelijk met de 5th Duke of Devonshire die Georgina vijfentwintig jaar lang in hetzelfde huis liet wonen als zijn maîtresse. Nog beroemder is haar gokverslaving. Om haar verslaving te bekostigden, leende ze geld van al haar invloedrijke vrienden. Of eigenlijk, iedereen die iets kon missen. Georgiana was een zware drinker,  niet weg te slaan op feestjes en was de populairste vrouw in het Engelse sociale circuit; een 19e Eeuwse It-girl. Bij haar dood, ze was pas 48, liet ze haar man zitten met een gokschuld van ruim 3,7 pond. Ach, het was toch een eikel.

Keizerin Sissi (1837-1898)
Iedereen kent Sissi van de films: ze huppelt vrolijk door de bergen, tot ze trouwt met Franz-Joseph en keizerin van Oostenrijk wordt. Haar echte leven was verre van een sprookje. Sissi vond het namelijk helemaal niet zo leuk aan het Oostenrijkse hof. Ze was geobsedeerd door haar eigen schoonheid; ze smeerde een rare mix van aardbeien en rundvlees op haar gezicht, trainde obsessief, was dagelijks drie uur bezig met haar haar en had anorexia. Haar ontbijt bestond uit één sinaasappel en een glas melk, ze was 172 cm lang, woog 48 kilo en had een taille van 50 centimeter.

Henri de Toulouse-Lautrec  (1864 – 1901)
Deze beroemde Fransman werd geboren in een adellijke familie. Geboren worden in een rijke, vooraanstaande familie in Parijs lijken ingrediënten voor een succesvol leven. Ware het niet dat Henri een dwerg was. Niet bepaald de erfgenaam die zijn vader in gedachte had en hij weigerde dan ook met hem gezien te worden. Maar Toulouse-Lautrec is een getalenteerd kunstenaar, die vanuit Montmartre schilderijen maakte die nog steeds wereldberoemd zijn. Hij was verslaafd aan alcohol en zijn persoonlijk verpleger moest er dag en nacht, vergeefs, op toezien dat Henri nuchter bleef. Een poging hem krankzinnig te laten verklaren, mislukt en hij krijgt een ontwenningskuur. Eenmaal vrij, begint hij direct te drinken en sterft aan de gevolgen van alcoholmisbruik op 37-jarige leeftijd.

Keizer Nero (37-68)
Keizer Nero staat bekend als de meest beruchte Romeinse keizer ooit. De wrede dictator staat bekend om zijn gruwelijke daden tegenover christenen en om de moord op zijn eigen moeder en stiefbroer. De keizer was seksverslaafd en zijn verslaving dreef hem tot de meest harteloze daden. Zo misbruikte Nero pasgeboren jongens en verkrachtte hij vrouwen. Ook liet de keizer mannen en vrouwen vastgebonden aan palen verslinden door wilde beesten. De keizer liet in zijn hoogtijdagen onderdaan Sporus castreren en dwong hem in een vrouw te veranderen. Hij was getrouwd met twee mensen: met eerdergenoemde Sporus en Pythagoras.

Prinses Diana (1961-1997)
Diana werd geboren in een belangrijke aristocratische Britse familie, als derde dochter van de graaf van Spencer en zijn vrouw. In 1981 trouwde ze met prins Charles, zij 20 lentes jong en hij 32. Kort na de geboortes van de twee prinsjes, werd het sprookjesboek dichtgeklapt. Diana leed, naast een ongelukkig huwelijk, aan depressiviteit en boulimia. Volgens het hofpersoneel was Diana de eerste royal ooit die zich niet liet bedienen door lakeien, maar zelf de paleiskeuken indook – haar eetbuien werden anders te opvallend, dacht ze. Tijdens de moeilijkste periode deed de jonge prinses meerdere zelfmoordpogingen. Diana zocht uiteindelijk hulp bij dezelfde specialist die haar anorectische zusje behandelde. Eenmaal terug uit de kliniek werd ze open over haar eetstoornis, wat het zogenaamde ‘Diana Effect’ werd genoemd. Mensen realiseerden zich dat het oké was om hulp te vragen. Diana stierf op 31 augustus 1997 tijdens een auto-ongeluk in Parijs, terwijl ze achtervolgd werd door de pers.

Koning Henry VIII (1491 – 1547)
Deze Engelse koning was ’s lands bekendste gokker. Hij was gek op dobbelen, kaarten en backgammon. De koning liet zich op alle evenementen met wedden en gokken zien. Hij schijnt zo’n 3250 pond verloren te hebben, maar het smeuïge gerucht is dat hij de Jezusbellen van de St. Pauls kerk verloren heeft bij een dobbelspelletje. Hij zag ze slechts als een stuk metaal. Of hij een alleen liefhebber was of ook echt verslaafd, is niet terug te vinden in de geschiedenisboeken.

Inés Zorreguieta (1984)
Inés is de jongere zus van onze eigen koningin Maxima. Hoewel er maar liefst 13 jaar leeftijdsverschil is, is de band tussen de twee zussen hecht. Ze is ook de peetmoeder van prinses Ariane. Inés is het zorgenkindje van de familie Zorreguieta: ze kampt met ernstige anorexia. In 2012 werd bekend dat ze was opgenomen voor haar eetstoornis, en ook voor een persoonlijkheidsstoornis. De laatste jaren lijkt het gelukkig beter te gaan met haar.

27-04-2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...