Artsen en gezondheidsdeskundigen zijn het hartgrondig oneens met de conclusie van het onderzoek van de Universiteit van Portland (VS) naar de e-sigaret afgelopen week. In plaats van vijftien keer kankerverwekkender is de e-sigaret juist minder kankerverwekkend dan een gewone sigaret, stellen ze.

Door een e-sigaret te oververhitten - wat in het dagelijks gebruik nooit voorkomt - vonden de onderzoekers stoffen die op de aanwezigheid van het kankerverwekkende formaldehyde kunnen duiden. Volgens andere deskundigen is dit hetzelfde als een kip verbranden tot er kankerverwekkende stoffen in de korst zitten en dan zeggen dat een kip kankerverwekkend is.

E-sigaretten worden door artsen aanbevolen in de strijd tegen longkanker. Cardioloog Konstantinos Farsalinos, verbonden aan het Leuvense Medical Imaging Research Center, stelt dat er een significant verschil is tussen een laboratoriummeting en de daadwerkelijke blootstelling. Daarnaast stelt hij dat de onderzoekers geen kankerverwekkend formaldehyde maar formaldehydehemiacetalen aantroffen. Die stof is niet kankerverwekkend.

De Nederlandse Stichting Actiecomité voor Dampers (Acvoda) heeft het onderzoek uit Portland bestudeerd en concludeert dat er onder normale omstandigheden geen formaldehyde is gevonden in de e-sigaret. Alleen bij het opschroeven van het voltage van de accu - ‘een onrealistische testmethode’ - werd de stof aangetroffen. ‘Geen enkele gebruiker zal echter dergelijke hete dampen willen inademen’, aldus Acvoda. De brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland (Esigbond) spreekt ook haar bezorgdheid uit. Ze hekelen de media-aandacht voor dit soort onderzoeken: ‘Die zorgen ervoor dat rokers de stap naar de aanzienlijk minder schadelijke e-sigaret niet meer durven maken.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...