Lachgas in verkeer zwaar onderschat door jongeren

Het aantal lachgasincidenten in het verkeer is het afgelopen jaar flink toegenomen. Uit onderzoek in opdracht van de NOS blijkt dat dit jaar 980 lachgasincidenten plaatsvonden, terwijl het er vorig jaar 380 waren. Reden voor Veilig Verkeer Nederland (VVN) om een social mediacampagne te starten. Daarin worden jongeren gewaarschuwd voor de gevolgen van lachgas in het verkeer.

De meeste jongeren zien het probleem van het gebruik van lachgas in het verkeer niet. Uit een enquête van TeamAlert blijkt dat 47 procent van de 193 ondervraagde jongeren denkt dat lachgas geen effect heeft op hun rijstijl. 36 procent zegt een sociaal motief te hebben om lachgas in het verkeer te gebruiken, ‘omdat de auto de plek is waar we meestal afspreken met vrienden’. Van de ondervraagde jongeren vindt 13 procent het niet acceptabel om achter het stuur te gaan zitten met lachgas in hun systeem.

Onbegrijpelijk
‘Het is onbegrijpelijk dat mensen, vooral jongeren, lachgas gebruiken in het verkeer. Want je speelt met je eigen leven en met dat van anderen’, aldus VVN-woordvoerder Marcel Kwant tegen de NOS. Lachgas veroorzaakt een korte roes die onder andere effect heeft op de waarneming. Lachgas is niet verboden, maar wel schadelijk voor de hersenen. 

13/08/2019 
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...