Lagere straf voor atleten die drugs gebruiken

Een atleet kan nog maar tot maximaal drie maanden geschorst worden na recreatief drugsgebruik. Eerder was dit 24 maanden. Het is de meest opvallende regel die het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) op 1 januari doorvoerde.

De regel geldt enkel voor amateursporters en dus niet voor topsporters. Het agentschap wil minder controle uitoefenen op de vrije tijd van atleten en tegelijkertijd een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid voor een gezonde en eerlijke sport. Sporters moeten dan wel kunnen aantonen dat hun gebruik niet gerelateerd is aan hun sportprestaties. Indien een atleet vrijwillig deelneemt aan een herstelprogramma, wordt de straf zelfs verlaagt tot een schorsing van één maand.

Maatschappelijk probleem

De Nederlandse Dopingautoriteit pleit al langer voor lagere straffen. Zij vindt dat recreatief drugsgebruik en bevordering van sportprestaties weinig met elkaar te maken hebben. Volgens de autoriteit is drugsgebruik een maatschappelijk probleem. Door strafverlaging in te zetten bij het vrijwillig zoeken van hulp, wordt het juiste signaal afgegeven.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...