Luchtvervuiling bij ongeboren kind: verslaving op de loer

Kinderen die tijdens de zwangerschap al zijn blootgesteld aan luchtvervuiling door fijnstof, hebben op latere leeftijd een hoger risico op aandoeningen als verslaving of adhd. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van onder andere het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Dat fijnstof schadelijk kan zijn voor het hart of de longen was al langer bekend. Maar nu blijkt dat dit ook voor de hersenen geldt, vooral bij embryo’s. Hun hersenen zijn extra kwetsbaar, omdat die nog geen mechanismen hebben om schadelijke omgevingsstoffen te weren.

Impulscontrole
De onderzoekers maten bij zwangere vrouwen thuis het niveau van luchtvervuiling deden en later bij 783 kinderen tussen de 6 en 10 jaar een MRI-scan. Dit resulteerde in verschillen in de dikte van de hersenschors.
‘De verschillen zijn vooral zichtbaar in het frontale gebied van de hersenen. Dat is het gebied dat betrokken is bij impulscontrole, planning en andere complexe vaardigheden', zegt mede-auteur Hanan El Marroun, als onderzoeker verbonden aan het Erasmus MC. ‘Dit kan leiden tot psychische problemen als verslavingsgedrag en ADHD.’

De onderzoekers wijzen erop dat de hoeveelheid fijnstof in de lucht mogelijk niet laag genoeg is en dat de huidige Europese norm dus omlaag zou moeten.

09/03/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...