Maagbandproef voor kinderen met obesitas

In het UMC Maastricht komen kinderen tussen de veertien en de zestien met extreem overgewicht in aanmerking voor deelname aan een onderzoek, waarbij de helft van de groep een maagband krijgt. Hoofdonderzoeker Ernst van Heurn was gisteren te gast bij het programma Zorg.Nu.

Zorg.Nu voerde een tafelgesprek met Van Heurn en met de moeder van Nick, een elfjarig kind dat al bijna vanaf zijn geboorte te zwaar is. Voor het gesprek werd een reportage getoond, waarbij ze praatten met Gunes en Justin, twee kinderen met overgewicht, en hun ouders. Uit de reportage spreekt duidelijk het stigma op jong overgewicht: de kinderen worden gepest en uitgelachen, hun ouders worden scheef aangekeken en krijgen de schuld. Zelfs in de hulpverlening.

De maagbandproef heeft strenge eisen. Kinderen mogen niet te jong zijn en moeten al minstens een jaar intensieve behandeling voor hun gewichtsproblemen hebben. ‘Het is geen quick fix. Dit is voor kinderen die al met hun rug tegen de muur staan’, aldus Ernst van Heurn.

De uitzending is hier terug te kijken.

Datum: 29/03/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...