Meer en jongere patiënten met anorexia

In 2015 zijn er twee keer zo veel jonge patiënten met anorexia opgenomen als in 2012. In Nederland kunnen kinderen vanaf 10 jarige leeftijd terecht bij een verzorgingscentrum. Maar in werkelijkheid behandelen ze ook 9-jarige en soms 8-jarige kinderen.

Een duidelijke oorzaak voor een eetstoornis als anorexia is niet bekend. Wel is bekend dat de patiënten steeds jonger worden. Volgens Rob van Dijk, psychiater bij Centrum Eetstoornissen in Breda, komt dit doordat er steeds meer druk ligt op kinderen om te presteren en de informatie die via social media wordt verspreid over gezonde voeding. Ook gaat een eetstoornis bijna altijd gepaard met een andere psychiatrische stoornis. ‘Er is vaak niet een oorzaak en ook niet een oplossing’, zegt Van Dijk.

Aan de andere kant spelen de ouders ook een mogelijke rol in de meerdere aanmeldingen. Anorexia experts denken dat de ouders van kinderen het tegenwoordig eerder melden en dat het dus een combinatie is; ouders melden het sneller en kinderen krijgen het eerder. Desondanks zijn de cijfers extra zorgelijk, omdat anorexia het hoogst aantal sterfgevallen heeft van alle psychiatrische aandoeningen.

Datum: 29/11/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...