Meer opleidingsplaatsen voor verslavingsartsen

Er zijn meer verslavingsartsen nodig en daarom breidt het Radboudumc in Nijmegen het aantal opleidingsplaatsen uit. Voortaan start de opleiding, die 2 jaar duurt na de opleiding voor basisartsen, eens per jaar. Eerst was dat eens per anderhalf jaar. Zo moeten er jaarlijks 16 nieuwe verslavingsartsen bij komen.

Mary Janssen van Raaij, hoofd van de opleiding: ‘Hoewel de oude populatie heroïne- en methadonverslaafden opdroogt, komen daar nieuwe groepen voor terug. De groeiende groep babyboomers drinkt veel alcohol: ze zijn vroeg met pensioen en hebben voldoende tijd en geld.’ Een andere snel groeiende groep is afhankelijk van pijnstillers. Janssen van Raaij: ‘Het aantal gebruikers van sterke pijnstillers is in Nederland in korte tijd gestegen naar 900.000. Als je weet dat zo’n 10 procent daaraan verslaafd, besef je dat dit een groeimarkt is.’

Dat er komende jaren meer verslavingsartsen opgeleid moeten worden, komt ook doordat meer instellingen het belang van het specialisme erkennen. Naast verslavingsklinieken gaan deze artsen steeds vaker aan de slag binnen ggz-instellingen, tbs-klinieken en ziekenhuizen.

 

Datum 11-03-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...