Meer vakantie voor Japanse niet-rokers

Stoppen met roken levert je bij het Japanse marketingbedrijf Piala Inc. zes dagen extra vakantie op. De maatregel komt naar aanleiding van klachten over te lange rookpauzes.

Het bedrijf zit op de 29ste verdieping van een kantoortoren, waardoor een roker eerst naar de kelder moet. Hierdoor zijn ze gemiddeld vijftien minuten lang weg van hun werkplek. De niet-rokende werknemers vinden het niet eerlijk dat zij in die tijd gewoon moeten doorwerken.

‘Een van onze werknemers liet een bericht achter in de ideeënbus, waarin hij vertelde dat de rookpauzes problemen veroorzaken’, vertelt een woordvoerder van het bedrijf aan The Telegraph. ‘Onze CEO zag het bericht en was het met hem eens, dus daarom hebben we besloten om dit te compenseren met meer vrije dagen.’

De directie hoopt dat werknemers nu sneller stoppen met roken. Tot nu toe gaat dit de goede kant op: zes mensen zijn namelijk al gestopt. Ook de extra vrije dagen zijn een succes, want 25 procent van de werknemers heeft inmiddels al een keer vrij gepakt.

De gemiddelde Japanner heeft recht op iets meer dan achttien vakantiedagen per jaar. Een deel daarvan staat meestal vast, waardoor werknemers maar zo’n vijf tot zeven dagen zelf mogen invullen.

Datum: 01-11-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...