Meeroken gevaarlijk? Huh?

De risico’s van meeroken en roken wordt door het overgrote deel van de Nederlanders te laag ingeschat. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo. 51 procent van niet-rokers en 46 procent van de rokers erkent dat een hartaanval een gevolg kan zijn van meeroken. Voor hart- en vaatziekten liggen deze percentages hoger, namelijk 62 en 54 procent.

Meeroken is net als roken erg schadelijk. Meerokers lopen 25 tot 30 procent meer risico op een hartaanval en 10 tot 50 procent meer op hart- en vaatziekten. Het risico om een beroerte of longkanker te krijgen ligt 20 tot 30 procent hoger dan bij mensen die niet met rook in aanraking komen.
Kinderen die opgroeien in een rookomgeving hebben vaker luchtwegklachten, oorontsteking, verminderde longfunctie of astma.

Het onderzoek werd gedaan onder ruim 1500 respondenten, en werd gehouden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De overheid heeft als taak mensen te informeren over de gevolgen van (mee)roken en daarom staan er sinds kort onder andere ook foto’s met waarschuwingen op sigarettenpakjes.

Datum 15/07/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...