Meisjes meer gefixeerd op gezonde voeding

Veertig procent van de meisjes tussen de 16 en 22 jaar voelt zich schuldig over het eigen eetgedrag. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Human Concern, het centrum voor eetstoornissen.

Een kwart van de ondervraagde meisjes is ontevreden over het gewicht en 38 procent van hen is aan het eind van de dag bezorgd of ze wel voldoende en gevarieerd genoeg hebben gegeten. Vorig jaar was dat nog 21,5 procent.
Volgens het onderzoek is het risico dat meisjes daardoor een eetstoornis gaan ontwikkelen groter en Human Concern directeur Carmen Netten klopt dat. ‘We zien dat obsessief gezond eten steeds vaker als normaal gezien wordt op social media.’ Volgens Netten is het belangrijk te onderzoeken waar die obsessie vandaan komt.

Obsessief gezond eten staat ook bekend onder de naam Orthorexia Nervosa. Mensen met orthorexia vermijden bepaalde voedingsmiddelen omdat ze denken dat die niet gezond genoeg zijn. Daardoor lopen ze behoorlijk wat voedingsstoffen mis. Bovendien kan hun obsessie om alleen het allergezondste te eten de kwaliteit van leven doen afnemen. Orthorexia is een niet officieel erkende eetstoornis.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...