Met Naletrexon kan alcoholverslaving voorkomen worden

Het middel Naltrexon kan jongeren op puberleeftijd helpen een alcoholverslaving te voorkomen als ze volwassen zijn. Dat wijst een onderzoek uit van de Universiteit van Adelaide.

Tijdens het onderzoek kregen muizen Naltrexon toegediend die het immuunsysteem van de hersenen blokkeert. Het drinken van alcohol heeft zo niet meer de euforische werking die het eerst had. Naltrexon wordt soms in verslavingsbehandeling gebruikt om ontwenningsverschijnselen te verminderen. Het is een van de eerste onderzoeken die een link ontdekte tussen de immuniteit van de hersenen en het verlangen om te drinken. Vooral ’s avonds werd het verlangen naar alcohol minder, wanneer de hunkering het grootst is.

Ingmar Franken, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ziet het niet snel gebeuren dat Naltrexon gebruikt wordt in preventieve sfeer. ‘Om het bij kinderen toe te dienen lijkt me ‘een vlieg vangen met een kanon’. Ook is er een praktisch probleem. Dat middel moeten jongeren uiteraard vrijwillig nemen en ik kan me niet voorstellen dat de doelgroep dit vrijwillig gaat doen. Ik zie veel meer in psychologische en maatschappelijke interventies om drinkgedrag bij jongeren te verbeteren.’

Het artikel is gepubliceerd in Brain, Behavior and Immunity.

Datum: 19-09-2017

Reageer reacties (3)

jigsawHB(20. september 2017)

Tuurlijk, lekker doen. Metingen zijn zeker (weer;) korte termijn ? En niet over een periode van 5 of van 10 jaren, waar het bij het meten van succes van behandeling van verslaving wel over gaat ? Want waar we het hier over hebben is weer een ouderwetse vorm van symptoombestrijding met een middeltje, iets wat misschien zin heeft als springplank, maar niet veel meer is dan water naar de zee dragen is als de onderliggende factoren van het drinkgedrag niet grondig en over langere termijn worden onderzocht en aangepakt.. ;)

jigsawHB(20. september 2017)

Ps. Misschien zijn er wel geen chemische oplossingen voor het oplossen van het onvermogen om (gezond) met emoties, met andere mensen en met 'zelf', en met de dingen des levens alswel mogelijk bv met trauma en met laag zelfbeeld, constructief te kunnen omgaan ? ;)

Barbara(04. oktober 2017)

Ik ben nu 5 jaar in herstel van alcohol ,vaak teruggevallen sinds 4 mnd.gebruil ik naltroxin om een heel andere redenen dan bovenstaande blijkt toch echt dat ik geen enkele vorm van graving meer heb prettige bijwerking voor mij misschien toch het proberen waard voor mede alcoholverslaafden?

LEES MEER...