Meteen stoppen met roken beter dan afbouwen

Direct stoppen met roken werkt beter dan geleidelijk stoppen met roken. Wetenschappers aan de Universiteit Oxford hebben dit aangetoond in een onderzoek met 700 proefpersonen. Elk proefpersoon moest vijftien sigaretten of meer per dag roken en de ambitie hebben te stoppen met roken.

De proefpersonen zijn bij het onderzoek opgedeeld in twee groepen. Een groep moest van de een op de andere dag stoppen met roken en de andere groep moest het geleidelijk afbouwen. Na vier weken werd gekeken hoeveel procent van de groepen het hadden volgehouden. Van de abrupte stoppers was 49 procent na vier weken nog  clean, bij de geleidelijke stopgroep was dit maar 39 procent. Na zes maanden is te zien dat deze lijn is doorgetrokken. Na een half jaar was 22 procent van de abrupte rokers nog steeds nicotinevrij, tegenover 15.5 procent bij de geleidelijke stoppers. Tijdens het stoppen kregen beide groepen ondersteuning van verpleegsters.

Het hogere percentage van succes bij de abrupte stoppers komt doordat zij niet meer in contact komen met sigaretten. ‘Als je geleidelijk afbouwt ben je nog de hele dag bezig met sigaretten en kan je met je zelf onderhandelen,’ zegt Eva Ehrligh van het Trimbos-instituut. Op een moeilijk moment van de dag kun je je sigaret, die je eigenlijk later op de dag zou mogen nemen, dan al nemen en zo blijf je continu bezig met nicotine. Nicotine bereikt binnen zeven seconde je hersenen en is na twintig minuten weer op. De drang naar nicotine treed dus vaak op per dag en daarom heeft een abrupte stop meer kans van slagen. ‘Ook is een goede begeleiding belangrijk, je zou het stoppen en de begeleiding kunnen zien als complementaire goederen,’ voegt Eva toe. Verder moet je het stoppen met roken goed voorbereiden en het plan doornemen met een begeleider, zodat je bent voorbereid op tegenslagen en terugvallen.

Datum: 02/01/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...