De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Het aantal volwassenen dat rookt en alcohol drinkt neemt af, blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2018 van het CBS en het RIVM. Toch worden de preventiedoelen van de overheid bij lange na niet gehaald.
Hoewel het aandeel overmatige drinkers is gedaald, daalde het aandeel zware drinkers niet in 2018. Het RIVM houdt aan dat een zware drinker minstens 1 keer per week (voor vrouwen) en zes (voor mannen) glazen alcohol op één dag drinkt. Een overmatige drinker is iemand die meer dan veertien glazen per week (voor vrouwen) en 21 glazen alcohol per week (voor mannen) drinkt. De exacte cijfers: het aandeel mensen dat overmatig drinkt, daalde van 9,9 procent in 2014 naar 8,2 procent in 2018. Ten opzichte van 2014 daalde het aantal zware drinkers niet. Het aantal rokende volwassenen is wél gedaald, 22,4 procent rookte vorig jaar. Het aantal mensen met overgewicht is niet gedaald: 50,2 procent van de volwassenen was in 2018 te zwaar. Dat percentage veranderde niet ten opzichte van 2014. Nationaal Preventieakkoord Het lijkt goed nieuws dat bepaalde percentages zijn gedaald. Echter liggen ze in 2018 nog ver boven de in het Nationaal Preventieakkoord gestelde doelen. De Rijksoverheid wil het aandeel volwassenen dat rookt of overmatig en zwaar drinkt namelijk terugdringen naar 5 procent in 2040. Het aantal mensen met overgewicht moet volgens de doelen teruggebracht worden naar 38 procent.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
En toen was het november en werden we ziek. Als er iets is wat ik moeilijk vind in herstel, dan is het wel ziek zijn. Ik voel me zó ontzettend uit controle. Gezondheid is alles. Zonder dat heb je niets. Dat wordt me altijd weer opnieuw duidelijk.