Nederlander haalt meer calorieën uit frisdrank dan alcohol

Hoewel in de meeste landen de inwoners gemiddeld meer calorieën halen uit alcoholische dranken dan uit frisdrank, is dat in Nederland niet zo.

Nederlanders haalden in 2015 per dag gemiddeld 120 kilocalorieën per persoon uit alcohol en 133 kilocalorieën uit frisdrank. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeker Euromonitor. Dat Nederlanders gemiddeld meer calorieën halen uit frisdrank dan uit alcohol is pas sinds drie jaar zo.

Eerder bleek al uit cijfers van de OESO dat Nederlanders minder alcoholische drankjes drinken. Peter de Wolf, directeur van de Stichting voor Verantwoord Alcoholgebruik, zegt in een artikel op businessinsider dat ‘het Nederlandse alcoholbeleid met een mix van wetgeving, goede handhaving en zelfregulering vanuit de branche van de afgelopen jaren, duidelijk effectief is geweest’.

De frisdranken van Cola-Cola en Pepsi ligt de laatste jaren steeds meer onder vuur. Landen als België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Hongarije voerden daarom een suikertaks in op frisdranken. Daarentegen heeft Nederland vorig jaar met de frisdrankindustrie afgesproken om minder suiker in producten te stoppen. In augustus besloot Albert Heijn het suikergehalte in huismerkproducten te verlagen. Verder introduceerde de supermarkt een Friswijzer met informatie over de hoeveelheid suiker, het aantal calorieën en de wijze van het zoeten. PepsiCo heeft nu ook besloten om het aantal calorieën uit toegevoegde suikers in hun dranken omlaag brengen.

Datum: 19/10/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...