Stoppen met alcohol. Dat is het nieuwe advies waar de Gezondheidsraad vandaag mee naar buiten komt. Helemaal geen alcohol - of hoogstens een glas alcohol per dag -  anders zijn er verhoogde risico’s op beroertes en diverse vormen van kanker, zoals darm-, long- en borstkanker.
Volgens de vorige richtlijnen mochten mannen nog twee glazen en vrouwen een glas alcohol per dag drinken.
Andere nieuwe richtlijnen zijn: meer groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten, noten en vis eten. En juist minder vlees. De Gezondheidsraad adviseert verder om suikerhoudende drankjes te laten staan en in plaats daarvan koffie, thee en water te drinken. Ook boter, harde margarine en bak- en braadvetten kun je beter mijden. Beter zijn: zachte margarines, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
Vanwege het cholesterolverlagende effect zouden Nederlanders ook meer peulvruchten als sojabonen, linzen, kikkererwten en spliterwten moeten eten. Hiermee wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleind. De raad adviseert ook een keer per week een portie vis, bij voorkeur vette vis.
De richtlijnen worden volgend jaar door het Voedingscentrum verwerkt in een nieuwe schijf van vijf, een hulpmiddel voor het maken van gezonde voedingskeuzen. De laatste keer dat de richtlijnen werden aangepast was in 2006.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...