Alcohol en nicotine: hand in hand

Alcohol en nicotine gaan vaak hand in hand, maar de reden daarvoor is niet helemaal duidelijk. Onderzoeken tonen aan dat meer dan 85 procent van de alcoholisten in de VS ook rookt.

Onderzoekers van de University of Missouri School of Medicine ontdekten dat nicotine het slaapverwekkende effect van alcohol tegen gaat, wat zij linken aan het verband tussen alcohol en nicotine.

Tijdens deze studie werden ratten uitgerust met elektroden en vervolgens 'gevoerd' met alcohol en nicotine. Het kwam er inderdaad op neer dat nicotine, via de basale voorhersenen, de slaapverwekkende werking van alcohol onderdrukt.

Volgens Mahesh thakkar, professor en directeur van de MU School of Medicine's Department of Neurology en auteur van de studie, is slaperigheid een negatief effect van alcohol. Wanneer je nicotine in combinatie met alcohol gebruikt, is het de nicotine die slaperigheid tegengaat. Daarnaast heeft iemand die aan het roken is meer zin in alcohol, dan iemand die op een bepaald moment niet rookt. Het een voedt het ander dus.

De informatie uit dit onderzoekt wordt weer gebruikt om alcohol- en tabakverslaving tegen te gaan.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...