In Europa neemt het gebruik en soorten drugs toe. Dat blijkt uit het Europees drugsrapport 2023 van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA). Om te voorkomen dat er nog meer stijgingen zullen komen, verandert het waarnemingscentrum in 2024 in het European Drugs Agency.

In het rapport worden verschillende drugs behandeld.. Nederland komt ook voor in het rapport, onder andere met cocaïne, cannabis en xtc. In 2021 werd bijvoorbeeld in Nederland een van de grootste hoeveelheden cocaïne in beslag genomen door de politie: zo’n 72 ton. Door rioolwateranalyses in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven ziet de EMCDDA ook een stijging in het gebruik ervan, maar hier zijn nog geen echte cijfers voor. Qua cannabisgebruik behoort Nederland tot de top-vijf landen. 19,2 procent van de 15 tot 34-jarige heeft in het afgelopen jaar wel eens cannabis gebruikt. Het aantal mensen dat behandelingen voor cannabisverslaving is sinds 2019 gedaald. Xtc werd in Nederland het meeste gebruikt in het afgelopen jaar: zo’n 4 procent van de 15 tot 64-jarige. Op plek twee staat Ierland met 2,7 procent.

Designerdrugs

In 2022 heeft het EMCDDA in totaal 41 nieuwe designerdrugs toegevoegd aan de ‘drugslijst’. Voorbeelden hiervan zijn cannabinoïden, die in gevangenissen veel worden gebruikt. Maar de EMCDDA maakt zich meer zorgen om nieuwe benzodiazepinen die niet als medicijn worden voorgeschreven. In 2021 waren er in totaal 167 benzodiazepinen-vergiftigingen in Nederland, in 2020 waren dat er 65.

Nieuwe aanpak
Volgens het EMCDDA is het alleen waarnemen van drugs niet meer genoeg in deze tijd. Daarom wordt het waarnemingscentrum in de zomer van volgend jaar omgedoopt tot European Drugs Agency. De focus ligt nu op het verzamelen en vergelijken van cijfers uit verschillende Europese landen. Vanaf 2024 wordt dit het opsporen van nieuwe drugs, de risico’s daarvan ontdekken en het proberen te voorkomen van nieuwe trends. Via rioolwater het drugsgebruik per stad analyseren, wordt ook belangrijker. Daarnaast worden er door de Europese Unie meer preventieprogramma’s en bewustmakingsprogramma’s ontwikkeld. In Nederland lopen we voor op de Europese Unie, met bijvoorbeeld het Meldpunt Nieuwe Drugs: zij signaleren gevaarlijke drugs in Nederland. Ook gaat het Trimbos-instituut meehelpen om drugspreventie in Europa te verbeteren.

Reageer reacties (2)

IBkvrLAsRCbiHn(19. augustus 2023)

EQkjRwfJCUBeO

QrPdRlIoKfaDy(19. augustus 2023)

omrcUvNiPg

LEES MEER...