Nieuw in België: interventionisten

In België is de eerste professionele instelling die interventies uitvoert gestart. De specialisten van Interventie België proberen verslaafden te helpen de eerste stap te zetten richting behandeling.

Oprichter en interventionist Arvind Henneman: 'Het taboe op verslaving is in Belgie nog groter dan in bijvoorbeeld in Nederland. Daardoor komt waarschijnlijk dat pas anno 2018 zoiets is gestart.'
Een interventie is een effectieve manier om het herstelproces van een verslaving te starten. Hierbij wordt gekeken naar de behoeften van verslaafden met verschillende sociale en financiële achtergronden. Interventie België werkt met professionele interventionisten die zelf ook in herstel zijn van een verslaving. Afhankelijk van de zorgvraag werkt de instelling nauw samen met klinieken in België en Zuid Afrika.

Confrontatie
De hulp vragen van een interventionist kan een verslaafde helpen de eerste stap naar een behandeling te zetten. De Belgische instelling werkt volgens de Johnson methode: de verslaafde wordt met de dierbaren geconfronteerd en er wordt aan hem duidelijk gemaakt wat er gebeurt wanneer hij hulp weigert. Henneman: 'We proberen de verslaafde in het gevoel te raken, niet in ratio. We willen het 'hart' bereiken.'

18/04/2018

 

Reageer reacties (1)

GEERT WELLEMAN(24. april 2018)

In november 2017 werd reeds het centrum voor herstelondersteunende verslavingszorg Nova Vida in België opgericht. Je vindt er alles over op novavida.eu . Het is het eerste in zijn soort en legt o.a. de nadruk op een lange nazorgperiode waarna de cliënt levenslang welkom blijft op alle meetings en evenementen en dit zonder extra kost. Een professioneel platform werk er samen met tal van ervaringsdeskundigen en betrekken de naatsen van de verslaafde nauw in het hersteltraject. Dergelijk initiatief was dringend nodig in België waar verslaving nog steeds te weinig bespreekbaar lijkt. Ook daar werken zij aan! Er is dus hoop.

LEES MEER...