Nieuw onderzoek naar detox van benzo’s

Mensen die verslaafd zijn aan benzodiazepinen krijgen in de toekomst wellicht een gemakkelijkere detox. Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron en de Radboud Universiteit in Nijmegen gaan gezamenlijk een onderzoek starten naar een snellere methode om te ontgiften van benzo’s.

Benzodiazepinen zijn bedoeld voor een korte termijn, maar toch zijn bijna een half miljoen Nederlands langdurig gebruiker. Herstellende gebruikers kunnen onder andere last hebben van hevige angst, hallucinaties en overgevoeligheid voor geluid. In het nieuwe onderzoek wordt geprobeerd deze ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Dit wordt gedaan door de proefpersonen een infuus met het medicijn flumazenil toe te dienen. Volgens de onderzoekers kan flumazenil  de gevoeligheid van de hersenen voor kalmeringsmiddelen weer normaal maken.

Het onderzoek houdt in dat proefpersonen ongeveer negen dagen worden opgenomen in het Radboudumc in Nijmegen. Zij krijgen het infuus met flumazenil ingebracht in de huid van de buik. Tijdens deze behandeling worden een aantal testen uitgevoerd en wordt een hersenfilm gemaakt, zodat zichtbaar wordt wat het effect van flumazenil is in de hersenen. In de maanden na de opname worden de test een aantal keer herhaald. Normaal gesproken duurt een detox van benzodiazepinen weken tot maanden. Met deze methode zal de ontwenningsperiode een week duren.

Tijdens eerdere experimenten in Australië en Italië waren vrijwel alle proefpersonen binnen een week gestopt met alle benzodiapiden. De meeste patiënten hadden weinig ontwenningsklachten en waren tevreden over de behandeling. Toch blijft de kans aanwezig dat ontwenningsverschijnselen optreden. Deze zullen alleen een stuk minder heftig zijn dan in een normaal afbouwtraject.

Er worden nog vrijwilligers gezocht voor het onderzoek. Aanmelden kan via Novadic-Kentron: erik.paling@novadic-kentron.nl.
Als je eerst nog meer informatie wilt, kun je terecht op: http://www.benzodebaas.nl/Feiten/Benzo-onderzoek.aspx

Reageer reacties (0)
LEES MEER...