De US National Library of Medicine  heeft voor het eerst ooit een onderzoek gehouden naar de invloed van vrienden en peer groups op het drinkgedrag, onder daadwerkelijke vrienden, en in een daadwerkelijke kroeg. De uitkomst is nagenoeg dezelfde als die uit andere onderzoeken naar de invloed op drankgebruik door de omgeving, namelijk dat wanneer vrienden bewust wel of geen alcohol drinken, dat direct het gebruik beïnvloed. Onderzoek werd hiervoor alleen verricht onder een groep onbekende proefpersonen van ongeveer dezelfde leeftijd en van hetzelfde geslacht, en in een laboratorium.

Daarnaast wijst het onderzoek uit dat het drinkgedrag beïnvloedt door vrienden grotendeels buiten je bewustzijn plaatsheeft. De vrienden werden in paren aan tafels gezet en moesten een sociaal spel spelen, op tafel lag een drankkaart met alcoholische en non-alcoholische dranken waaruit de stellen konden kiezen. Een van de twee had vooraf de opdracht gekregen wel of geen alcoholisch drankje te drinken. 88 procent van de tafelgenoten van de alcoholdrinkers koos ook een alcoholhoudende drank, daartegenover bestelde maar 30 procent van de tafelgenoten van non-alcoholische drinkers zelf toch een alcoholhoudend drankje. Maar 19 procent van de ondervraagden gaf aan dat de keuze van de tafelgenoot zijn drankkeuze heeft beïnvloed. Tijdens deze proef waren de onderzoekers tevens bediening.

De onderzoekers zeggen dat het belangrijkste verschil tussen dit onderzoek en eerdere onderzoeken is dat hiervoor mensen hun keuze lieten  beïnvloeden door de goede eerste indruk die ze wilden maken op hun lab partner (de andere proefpersoon). Eric Roads (CEO van New Roads Treatment Centers) zegt naar aanleiding van de proefneming ‘Vrienden van herstellend verslaafden moeten zich hier enorm bewust van zijn. Zeker zij die maar net in herstel zijn, zijn enorm gevoelig voor een peer group.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...