Taskforce Rookvrije Start begint met een nieuwe antirookcampagne. In die campagne richt de taskforce zich vooral op zorgverleners. Zij zouden namelijk aanstaande ouders bewust moeten maken van hun verslaving en hen moeten helpen met stoppen.

Van de vrouwen die zwanger zijn rookt 7,7 procent wel eens een sigaret tijdens de zwangerschap. Volgens het Trimbos-instituut is roken tijdens de zwangerschap de makkelijkst voorkombare risicofactor. Als je rookt tijdens de zwangerschap is er kans op  overlijden tijdens de geboorte, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en aangeboren afwijkingen.

Noodzaak van campagne
Twee derde van de rokende vrouwen deed eerder al een stoppoging, maar pakte uiteindelijk toch weer een sigaret. Dit laat zien dat veel zwangere vrouwen welwillend zijn. Vandaar dat het belangrijk is dat hulpverleners vrouwen daarmee helpen volgens Clasien van der Houwen voorzitter van Rookvrije Start. Van Der Houwen: ‘Roken is geen keus, maar een verslaving. Het is een ziekte met ernstige risico’s voor ongeboren en jonge kinderen. Het wordt hoog tijd dat alle betrokken zorgverleners hun verantwoordelijkheid nemen.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...