Nieuwe app moet alcoholgebruik bestrijden

De eerste versie van de app Breindebaas is vanmorgen gelanceerd. De app is gericht op mensen die vinden dat ze zelf te veel alcohol drinken. Met deze eenvoudige app moet het alcoholgebruik verminderen of verdwijnen.

Het spel werd ontwikkeld door de Universiteit Twente in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, Tactus Verslavingszorg en Saxion Hogeschool.Vóór het gebruik van de app moet je een vragenlijst invullen op breindebaas.nl waarna je een code krijgt en je kunt beginnen met spelen. Tijdens het spel krijg je foto’s te zien van alcoholische dranken en frisdranken. Het is de bedoeling dat je de frisdranken naar je toe swiped en de alcoholische dranken weg swiped. Deze vorm van herhalingstherapie moet er voor zorgen dat onze hersenen onbewuste processen aannemen en we in werkelijkheid eerder fris nuttigen i.p.v. alcohol. ‘Het consumeren van alcohol is meer een automatisme dan een keuze’, zegt Marloes Postel, mede-ontwikkelaar.

Marloes verwacht rond het begin van het nieuwe jaar de eerste resultaten binnen te hebben van deelnemers. Van deze deelnemers wordt verwacht dat zij drie keer per week voor vier weken lang het spel spelen. Aan de hand van de resultaten wordt er gekeken naar een vervolgproces. De app is een vervolg op een eerder onderzoek van Reinout Wiers, professor gedragswetenschappen. Hij concludeerde al dat alcohol drinken voortkomt uit spontane en onbewuste mentale gewoontes.

Datum: 10/11/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...