In Noord-Holland is vorige week een nieuwe jeugddetox geopend: Feniks. Het is een proefproject, waarin vier organisaties samenwerken om de jongeren zo passend mogelijke hulp te bieden.

Vanaf 2015 valt de jeugdzorg onder de financiering van de gemeente. Daarom is dit proefproject ontstaan, waarin zorginstellingen samenwerken. Het betreft de organisaties Brijder Jeugd, Lijn 5, Triversum en Parlan. ‘Ik hoop dat we op deze manier kunnen voldoen aan de vraag van de jeugd en dat we met vier organisaties succesvol onze kennis delen’, vertelt Cynthia Kempe, manager van Brijder Jeugd Noord-Holland.

‘Het komt bijvoorbeeld voor dat iemand die ADHD heeft, blowt om zijn klachten te verminderen. Daar wordt diegene rustiger van, tot het blowen uit de hand loopt. Als diegene de detox uitkomt, zijn de klachten nog niet voorbij’, vertelt Cynthia. De vier organisaties, die allen een eigen specialisme hebben, werken samen om een individuele behandeling op poten te zetten. ‘Het komt vaak voor dat de achterliggende problematiek pas na de detoxificatie helder wordt. Alles wat de jongeren hebben weggestopt door middelengebruik, komt dan omhoog.’

Voor de detox wordt drie weken uitgetrokken. Daarna volgen nog drie tot vijf weken waarin de diagnose gesteld wordt, de klinische behandeling begint en ook de opstart wordt gemaakt naar passende hulp in de thuissituatie. ‘Uiteindelijk is het grootste deel van de hulp die iemand krijgt ambulant.’ 

De kliniek heeft plaats voor tien jongeren die op vrijwillige basis willen stoppen met gebruik. Het project loopt zes maanden, daarna wordt gekeken of de kliniek succesvol genoeg is om voort te zetten.

Specialismes
Brijder Jeugd is gespecialiseerd in verslavingszorg. Lijn 5 specialiseert zich in jongeren met een licht verstandelijke beperking, Triversum helpt jongeren met psychiatrische problemen. Parlan voor jeugd en opvoedhulp, familiegericht.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...