Nog een reden om je handen te wassen

Nog nooit cocaïne of heroïne op? Dikke kans dat je er toch sporen van op je vingers hebt. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Surrey heeft één op de tien mensen drugssporen op de handen, zonder dat ze ooit die drugs gebruikt hebben.

In de studie, gepubliceerd door Clinical Chemistry, testten de onderzoekers de vingerafdrukken van 50 drugsvrije vrijwilligers en 15 drugsgebruikers die de afgelopen 24 uur nog cocaïne of heroïne hadden gebruikt. Circa 13 procent van de vingerafdrukken bleek cocaïne te bevatten en 1 procent bevatte heroïne.

Om de mogelijkheid van het overbrengen van drugs door middel van een handdruk te testen, werd aan drugsvrije vrijwilligers gevraagd om een ​​druggebruiker de hand te schudden, waarna vingerafdrukken werden verzameld. Hoewel cocaïne en heroïne kunnen worden overgedragen door de handen te schudden met een drugsgebruiker, stelde het vastgestelde drempelniveau onderzoekers in staat onderscheid te maken tussen drugsgebruik en secundaire overdracht.

Dr. Melanie Bailey, docent forensische analyse aan de Universiteit van Surrey: ‘Geloof het of niet, cocaïne is een veel voorkomende stof. Het is bekend dat het op veel bankbiljetten aanwezig is. Toch waren we verrast dat het werd gedetecteerd in zoveel van onze vingerafdrukmonsters.’ Het onderzoek werd medegefinancierd door Intelligent Fingerprinting, ontwikkelaars van 's werelds eerste commercieel verkrijgbare drugtest, dat werkt door het zweet van een vingerafdrukmonster te analyseren.

Datum: 29/03/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...