Wanneer je stopt met roken, heb je (tijdelijk) minder plezier in dingen die je normaal gesproken wel leuk vindt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wisconsin.

Rokers die net gestopt waren, gaven aan dat ze met name in de eerste week minder plezier hadden in dingen. Het fenomeen heeft een naam: anhedonie. Waarschijnlijk komt het doordat ex-rokers plotseling geen nicotine meer binnenkrijgen. Volgens onderzoeker Jessica Cook zorgt juist dit chemische stofje voor een prettig gevoel.

Nicotine stimuleert de pleziergedeeltes in het brein. Andere activiteiten - buiten het roken om - worden hierdoor ook plezieriger. Met name als je gewend bent om sigaretten te roken tijdens leuke activiteiten, werkt de nicotine nog heftiger op de breinregio’s. Het onderzoek toont aan dat mensen die het hoogste level anhedonie hadden en dus het minste plezier behaalden in het nieuwe rookvrije leven, de grootste kans hebben om terug te vallen. Gelukkig is anhedonie tijdelijk, en kunnen vervangers van nicotine zoals pleisters en kauwgom de ‘pijn’ verzachten.

 

 

 

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...