Nog meer schade bij roken tijdens zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap blijkt nog erger dan verwacht. De schadelijke stoffen in sigaretten kunnen niet alleen oorzaak zijn van een miskraam of vroeggeboorte, maar ook kunnen er blijvende defecten ontstaan in het DNA van de baby’s.

We zijn ervan op de hoogte dat roken tijdens de zwangerschap niet goed is voor de baby. De schadelijke stoffen in je lichaam worden grotendeels opgeruimd door je lever en nieren. Bij een ongeboren baby zijn deze organen nog niet af. Hierdoor blijven de stoffen langer in het bloed en richten ze meer schade aan.

Onderzoek van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIEHS (National Institute of Environmental Health Sciences) toont nu aan dat bepaalde schadelijke stoffen via de placenta in de bloedbaan van het ongeboren kindje terecht komen. Op deze manier kunnen afwijkingen worden veroorzaakt in met name het centrale zenuwstelsel en de longen.

Ook heeft het onderzoek aangetoond dat er een verband is tussen roken tijdens de zwangerschap en kinderen die geboren worden met een gespleten gehemelte en hazenlip. Onderzoeker Stephanie London zegt: ‘Alle signalen wijzen in die richting.’ Komende jaren gaat er onderzocht worden welke ziekten kinderen van rokende moeders kunnen krijgen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...