OCD veel verwantschap met angststoornis

De hersenen van mensen met een obsessieve-compulsieve Stoornis (OCD) vertonen veel overeenkomsten met het brein van mensen met een angststoornis.

Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling psychiatrie van het Amsterdam UMC. Uit MRI-scans bleek dat de oorsprong van OCD veel dichter bij angststoornissen zit dan voorheen werd gedacht. Mensen met een OCD werden, na behandeling met diepe hersenstimulatie, onderzocht in een MRI-scan. Daaruit bleek welk deel van het brein wordt gestimuleerd na de behandeling. Dat deel is belangrijk voor angst en niet met het netwerk waarmee OCS vooral wordt geassocieerd.

Verslaving
Een Obsessieve-Compulsieve Stoornis staat nu vermeld in het diagnostisch handboek als een aparte aandoening. De resultaten van dit onderzoek heeft een aantal gevolgen. Buiten het feit dat het OCD in een ander licht plaatst, houdt het in dat ook angststoornissen wellicht ook door diepe hersenstimulatie behandeld kunnen worden. Deze therapie wordt - naast OCD -  inmiddels toegepast bij de ziekte van Parkinson, depressie en verslaving. Meer onderzoek moet gaan uitwijzen of de behandeling ook daadwerkelijk ingezet kan worden bij angststoornissen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...