Uit het proefschrift van Edo Aarts over maagverkleiningen bij obesitas blijkt dat mensen die lijden aan (morbide) obesitas, bijna zonder uitzondering ondervoed zijn. De uitwerkingen van een maagverkleining zijn veelal positief; ‘Gemiddeld verliest iemand 70 procent van zijn gewicht’, zo laat de onderzoeker weten. Daarmee verdwijnen ook de bijkomende ziekten, zoals een hoge bloeddruk en diabetes type 2. De negatieve gevolgen zitten hem voornamelijk in de ondervoeding, die verergert wanneer er een maagverkleining heeft plaatsgevonden.

Na deze operatie neemt het lichaam vitaminen en mineralen minder goed op. Dit zijn precies te stoffen die iemand die kampt met obesitas al veel te weinig binnenkrijgt. Edo Aarts heeft een vitaminepil ontwikkeld die 140 keer de dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 bevat, en vijf keer zoveel ijzer. Na een darmomlegging wordt daar veel minder van opgenomen. Andere vitaminen moeten juist lager gedoseerd worden. Klachten na een operatie vanwege tekorten aan deze stoffen zijn vooral moeheid, tintelingen en haaruitval. Dankzij de pillen komt een kwart minder patiënten terug met deze klachten.

Edo Aarts verdedigd zijn proefschrift Results and complications of Bariatric Surgery op vrijdag 9 mei om 10:30 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...