De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een onderzoek gestart naar mogelijke illegale sigaretten met een menthol-smaak. Dit gebeurde nadat sigarettenfabrikant British American Tobacco (BAT) een klacht indiende bij concurrent Japan Tobacco International (JTI), omdat hun merk Camel Activate toch een mentholsmaak zou bevatten. Dit is sinds mei 2020 verboden in Europa.

De Camel Activate sigaretten van JTI zouden een ‘fruitige’ smaak hebben, volgens BAT. Daarom huurde de sigarettenfabrikant een onderzoeksbureau in, dat concludeerde dat de Activate sigaretten van JTI een ‘citrusachtige’ en ‘muntachtige’ smaak hebben. Al zijn toegevoegde smaakstoffen niet verboden, de regel is dat sigaretten er niet naar mogen smaken. En JTI schijnt in de ogen van BAT deze wet te overtreden. BAT-lobbyist Gijs Wilhelmij noemt het ‘concurrentievervalsing’, zo meldt hij in NRC. Volgens Wilhemij blijkt uit cijfers dat het marktaandeel van JTI is gegroeid sinds het mentholverbod, wat wijst op oneerlijke concurrentie.

In 2016 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat sigaretten met een smaakje, zoals vanille en menthol, mochten worden verboden. Dit omdat een smaakje roken aantrekkelijker zou maken. Maar door de grote populariteit van mentholsigaretten in meerdere lidstaten, werd er een overgangsperiode ingesteld die afliep in mei 2020. Sindsdien is ook de populaire mentholsigaret verboden.

Het is voor nu nog onduidelijk wanneer het NVWA met een beslissend antwoord komt. Dit komt door de omvang van het onderzoek. BAT heeft namelijk niet alleen in Nederland, maar ook in Denenmarken, Frankrijk, Zweden, Italië en Oostenrijk een klacht ingediend tegen JTI.

Omzeilen van het mentholverbod

Het verbod op mentholsigaretten heeft ertoe geleid dat sigarettenfabrikanten op zoek zijn gegaan naar allerlei manieren om de wet te omzeilen. Zo zijn er losse ‘accessoires’ voor rokers om toch een mentholsmaak toe te voegen aan tabak, en deze zijn niet verboden volgens de wet. Toch wilt staatssecretaris Paul Blokhuis ook dit verbieden. Hij vind het niet op een lijn staan met het tabaksontmoedigingsbeleid van de overheid.

 

23-09-2020

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...