Onderzoek naar testen alcoholgebruik via hoofdhaar of nagels

Wetenschappers uit Maastricht gaan onderzoeken of het mogelijk is om alcoholgebruik te lezen via hoofdhaar of nagels. De Maag Lever Darm Stichting stelt 150.000 euro beschikbaar voor het onderzoek.

Op dit moment is het alleen mogelijk alcoholgebruik te lezen via de adem en bloedonderzoek. Deze meting is na enkele uren niet meer betrouwbaar. Het stofje in het lichaam dat alcohol afbreekt is op te sporen via hoofdhaar, nagels en urine, zegt het Maastricht UMC. ‘Hoofdhaar groeit ongeveer één centimeter per maand. Door de concentratie van de stof te meten in hoofdhaar, wordt er als het ware een alcoholtijdslijn gecreëerd. Zo kan bepaald worden of iemand over een langere periode al dan niet alcohol heeft gebruikt’, aldus de wetenschappers.

De Maag Lever Darm stichting denkt dat het onderzoek gaat bijdragen aan een betere behandeling van patiënten met leverproblemen. Nu kan niet goed worden nagegaan of een aandoening te wijten is aan alcohol en worden patiënten soms ten onrechte verdacht van alcoholgebruik. De nieuwe methode moet aan kunnen tonen of patiënten in aanmerking komen voor een levertransplantatie.

Het vaststellen van drugsgebruik via hoofdhaar was al mogelijk, maar wordt in Nederland niet veel gedaan omdat dit erg duur is. 

18/02/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...