Onderzoek verband roken en psychische problemen

Jorien Treur, gezondheidswetenschapper aan de Radboud Universiteit, onderzoekt de relatie tussen tabak/cannabisgebruik en psychische gezondheid. Treur ontvangt een Rubiconbeurs van NWO, die jonge, veelbelovende wetenschappers de kans geeft om internationale onderzoekservaring op te doen.

Ze gaat haar onderzoek doen bij de Tobacco and Alcohol Research Group van de University of Bristol. Gemiddeld genomen tonen rokers en cannabisgebruikers meer psychische problemen zoals ADHD en bipolaire stoornis. Treur gaat, door middel van een innovatieve genetische methode, onderzoeken of roken en cannabisgebruik het gevolg of de oorzaak van psychische problemen is. Roken en gebruiken mensen met psychische problemen meer? Of krijgen mensen psychische problemen door het roken en gebruik?

In 2016 onderzocht ze al wat roken tijdens de adolescentie kan veroorzaken en toonde hiermee aan dat het voor een blijvende toename in aandachtsproblemen kan zorgen. Voor dit promotieonderzoek gebruikte zij gegevens van tweelingen en hun familieleden  geregistreerd bij het Nederlands Tweelingen Register. 

30/01/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...