Online behandelprogramma tegen eetstoornis krijgt erkenning

De online behandeling Etendebaas.nl van Tactus Verslavingszorg heeft een effectieve impact op mensen met een eetstoornis zoals boulimia en eetbuistoornissen. Dat blijkt uit onderzoek van Elke ter Huurne, onderzoeker bij Tactus, die morgen promoveert aan de Radboud Universiteit.

De online behandeling is gericht op de mensen die niet naar een therapeut durven te stappen. In Nederland hebben 300.000 mensen te maken met een eetstoornis. Via een onlineplatform zoals Etendebaas.nl wordt de drempel verlaagd voor deze groep mensen om toch actie te ondernemen. De meesten durven de stap niet te maken uit angst of omdat ze zich schamen. Tijdens de online behandeling worden de cliënten een aantal maanden begeleid door een professionele behandelaar.

In het onderzoek van Huurne werd aangetoond dat van de 600 tot 700 deelnemers die het programma volgde, er 60 procent het programma voltooide. ‘Dat klinkt misschien laag, maar bij reguliere behandelingen ligt dat percentage niet veel hoger’, zegt Huurne. Om het protocol nog meer te verbeteren van Etendebaas.nl is er meer geld nodig voor onderzoek vanuit het Ministerie. ‘We willen er voor zorgen dat er genoeg behandelaanbod is’, vervolgt de onderzoekster. Andere organisaties zijn ook begonnen met het geven van online interventies. Zo biedt GGZ Rivierduinen het programma Featback aan. Elke ter Huurne vindt dit alleen maar positief.

Marieke Brouwer, zorgmanager bij GGZ-instelling Human Concern, zegt in Trouw dat de onlineprogramma’s niet geschikt zijn voor iedereen. Zij zegt dat bij iemand met een ernstige eetstoornis zoals anorexia, het denkpatroon niet zo maar kan worden omgedraaid via een online programma. ‘Deze mensen zien hun ziekte niet als probleem maar juist als oplossing.  Hiervoor is contact tussen cliënt en behandelaar essentieel’, zegt Brouwer. Dit beaamt Huurne: ‘niet iedereen is het zelfde. We zullen moeten onderzoeken waarom die veertig procent het niet afmaakt, en hoe we iedereen kunnen helpen, maar hier is geld voor nodig.’

Datum: 22/12/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...