Gistermiddag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een wijziging van de Wet op Kansspelen die regelt dat online gokken mogelijk wordt. Naast coalitiepartijen VVD en PvdA stemden ook oppositiepartijen PVV, D66, GroenLinks en enkele kleine fracties voor het wetsvoorstel. Daardoor lijkt een meerderheid in de Eerste Kamer ook verzekerd.

Het aanpassen van de kansspelwet, die stamt uit 1964, heeft een lange weg gekend. Voormalig staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) kwam twee jaar geleden met een wetsvoorstel om de online gokmarkt open te gooien. Bedrijven die aan bepaalde voorwaarden voldoen krijgen vanaf halverwege 2017 een vergunning om online poker, casinospelen en sportweddenschappen aan te bieden voor de Nederlandse markt. Dat kunnen ook buitenlandse aanbieders zijn. Lef schreef vorig jaar een uitgebreid achtergrondartikel waarin alle argumenten voor en tegen de wetsaanpassing werden belicht.

In veel andere EU-landen is het online gokken al eerder gelegaliseerd. De minister van Jusitie in België, Koen Geens, is verbijsterd door de overdadige marketing van de gokondernemers, aldus de Volkskrant. EenVandaag sprak gisteravond met Dike van der Mheen, directeur van onderzoeksbureau IVO en hoogleraar Verslavingen aan de Erasmus Universiteit. Zij uit ook haar angst: ‘Door reclame gaan meer mensen gokken. En de gokkers die er al zijn, gaan anders of meer gokken. Daardoor krijg je verhoudingsgewijs ook meer probleemgokkers.’ Kijk hier de aflevering van EenVandaag terug.

Datum: 08/07/2016

Vind jij de legalisering van online gokken een goede zaak?
Ja
Nee
Ik twijfel
Quiz Maker
Reageer reacties (0)
LEES MEER...