Onvoldoende hulp voor verslaafde 55-plussers

Er is niet genoeg hulp voor mensen van 55 jaar en ouder die kampen met een alcoholprobleem.

Het gaat voornamelijk om ouderen met een verslaving en die last hebben van lichamelijke klachten. Vaak focussen hulpverleners zich slechts op één van de twee problemen.

‘Als een mevrouw voor de vierde keer in een jaar in het ziekenhuis komt na een val, vraagt niemand zich af of ze drinkt’, aldus ouderenpsychiater en verslavingsonderzoeker Rob Kok. ‘En de verslavingszorg is weer minder toegerust voor ouderen die lichamelijk flink ziek zijn.’

Door verschillende bezuinigingen in de zorg zijn vele maatregelen voor ouderen geschrapt als je kijkt naar de verslavingszorg. Hulp aan huis is tegenwoordig veel moeilijker dan voorheen. Dit komt onder andere doordat er bijvoorbeeld een psychiater aanwezig moet zijn, die is voor een huisbezoek erg prijzig. Ook de huisarts, het wijkteam en de thuiszorg merken een verslaving vaak niet op.

Ongeveer 5% van de mannelijke 55 plussers drinkt te veel, hetzelfde geldt voor 1% van de oudere vrouwen. Van alle ouderen die in het ziekenhuis belanden, kampt 10 tot 20% met een alcoholverslaving.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...