Onwetendheid over de gevolgen van alcohol

Slechts 13 procent van de volwassenen in Engeland is op de hoogte van de gevolgen van alcohol drinken, dit blijkt uit de studie die Cancer Research UK publiceerde. Alcohol leidt tot een groter risico op zeven verschillende soorten kanker: lever, borst, darm, mond, keel, slokdarm en strottenhoofd kanker.

Bijna 90 procent van de Engelse bevolking associeert het drinken van alcohol niet met een verhoogd risico op kanker. 80 procent van de ondervraagden legt de link met leverkanker, en slechts 18 procent met borstkanker. Het onderzoeksbureau schrijft dat alcohol in Groot-Brittannië bij ongeveer 3200 patiënten borstkanker veroorzaakt en bij 400 mensen leverkanker per jaar. Het zijn  niet alleen de zware drinkers die een risico lopen. ‘Het is zorgwekkend dat zo weinig mensen het verband leggen tussen alcoholgebruik en het verhoogde risico op deze zeven soorten kanker’, vertelt onderzoeker Alison Cox.

Ook in Nederland is het nog niet algemeen bekend dat alcohol een risicofactor is voor het krijgen van kanker. KWF Kankerbestrijding vindt het zorgwekkend dat die kennis laag is. 2,9 procent van de nieuwe kankerdiagnose wordt veroorzaakt door alcoholgebruik. Er moet meer voorlichting gegeven worden over de risico’s van alcohol.

In Nederland werd in 2014 voor het laatst een kennistest gedaan over de risicofactoren van kanker. 35 procent van de volwassenen erkende alcohol als risicofactor.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...