Ook België begint aan maand zonder alcohol

In de maand februari een maand lang geen alcohol drinken, dat is ‘Tournée Minérale’. Het initiatief in België, met hetzelfde doel als de Nederlandse IkPas-campagne, komt van Stichting tegen Kanker en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), en heeft als doel om mensen bewust te maken van de negatieve gevolgen van alcoholgebruik.

Het idee achter de campagne is over komen waaien vanuit Groot-Brittannië, waar het 'Dry January' heet, in Australië 'febfast' en in Nederland dus 'IkPas'.

Ook zal, naast het belichten van de negatieve gevolgen van alcoholgebruik, de nadruk liggen op de positieve gevolgen van alcoholonthouding. ‘Belangrijk is dat het gaat om een positieve keuze en niet één door betutteling’, zegt Marijs Geirnaert van VAD. De positieve resultaten van alcoholonthouding zijn onder meer een betere nachtrust, meer energie, een mooiere huid en gewichtsverlies.

Op langer termijn kan het de kans op kanker verminderen. Overmatig alcoholgebruik kan, naast depressies, hart- en vaatziekten en overgewicht, namelijk leiden tot kanker. ‘Het grote publiek onderschat vaak het verband dat bestaat tussen alcohol en kanker’, zegt dokter Didier Vander Steichel van de Stichting tegen Kanker. ‘Bij vrouwen is 2 tot 3 procent van de kankerdoden te wijten aan alcohol, bij mannen loopt dat zelfs op tot tien procent.’

1/12/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...