Ook pesters ontwikkelen vaker eetstoornis

Dat gepest worden negatieve gevolgen heeft in het latere leven, is geen nieuws. Mensen die als kind veel gepest zijn, hebben vaker last van onder andere depressie of eetproblemen. Uit een studie van de Universteit van North Carolina blijkt echter dat ook pesters een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis. En dan vooral boulimia.

De onderzoekers pikten uit de Great Smoky Mountains Study (een grote groep mensen die al sinds hun negende worden gevolgd) 1420 willekeurige pubers en jongvolwassenen. Ze interviewden hen over pestgedrag vroeger en nu. Ze werden ingedeeld in de volgende groepen: pesters, gepesten, neutrale kinderen en kinderen die soms pestten en soms gepest werden. De focus van de stoornissen op latere leeftijd, lagen op eetstoornissen.

Meer risico op boulimia
De gepesten hadden op latere leeftijd twee keer zovaak anorexia dan de kinderen die neutraal bleven, en 1,5 keer zo veel kans op boulimia.
Maar ook de pesters hadden een verhoogde kans op boulimia, soms zelfs vaker dan de gepesten. 31 procent van de pesters kampte met boulimia, tegenover 28 procent van de gepesten. Bij de groep die soms werd gepest en soms zelf pestte, kampte het hoogste percentage met anorexia.
De neutrale kinderen kwamen er in alle gevallen het best vanaf.

Afreageren
Het is niet duidelijk waarom de pesters ook zoveel kampen met eetstoornissen, van zulke kinderen wordt vaak gedacht dat ze juist weerbaarder zijn. De onderzoekers achten het waarschijnlijk dat ook zij een negatief zelfbeeld hebben, en dat projecteren en dus afreageren op anderen.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...