De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Bij bijna 20 procent van de kinderen met ernstige obesitas heeft hun overgewicht een medische oorzaak en níet een ongezonde leefstijl, wat vaak wordt gedacht. Dat stelden artsen vast van het Centrum Gezond Gewicht (Erasmus MC), Amsterdam UMC en het Sophia Kinderziekenhuis. Tot nu toe werd in medische literatuur beschreven dat dit slechts bij 5 procent het geval is.
In Nederland hebben ongeveer 18.000 kinderen tussen de 0 en 18 jaar extreem overgewicht. Onder 300 van hen deden onderzoekers DNA-tests, hormoonmetingen, conditietests en verbrandingsmetingen om te achterhalen waar het overgewicht exact vandaan komt. Vaak wordt aangenomen dat het met een ongezond leefpatroon te maken heeft, maar bij een vijfde van hen blijkt iets heel anders aan de hand te zijn. Zo werden verschillende, zeldzame erfelijke obesitas-aandoeningen gevonden; een soort defecten in het DNA die ervoor zorgen dat het hersengedeelte waarin de eetlust en verbranding wordt geregeld niet goed werkt. Bij een ander deel was hun overgewicht te wijten aan medicijngebruik of eerder opgelopen hersenschade. De uitkomst van het onderzoek is belangrijk om behandelingen gerichter in te kunnen zetten. Na het onderzoek werd van een aantal kinderen hun therapie al aangepast. Sommigen kregen medicijnen waar ze tot nu toe niet voor in aanmerking kwamen. Verder levert een dergelijke diagnose begrip en steun op van de omgeving.
Datum 20-5-2020
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
En toen was het november en werden we ziek. Als er iets is wat ik moeilijk vind in herstel, dan is het wel ziek zijn. Ik voel me zó ontzettend uit controle. Gezondheid is alles. Zonder dat heb je niets. Dat wordt me altijd weer opnieuw duidelijk.