Opioïde pijnstillers steeds populairder in België

Fentanyl, een opioïde pijnstiller, wordt in België steeds populairder. De drugs heeft in sommige gevallen dodelijke intoxicatie tot gevolg.

In België vallen zo’n tiental doden per jaar door de gevolgen van intoxicatie door Fentanyl. Dit blijkt uit cijfers van het RIZIV (Belgische Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). Het middel is erg makkelijk te produceren. In Canada werd al een noodtoestand afgeroepen vanwege het grootschalige probleem met de drugs. De meeste slachtoffers zijn drugsgebruikers die fentanylpleisters kauwen of inslikken. De meeste Fentanyl die circuleert in België is afkomstig van een apotheek en op recept verkrijgbaar. Van de illegale productie is nog geen of weinig sprake.

Toename gebruikers
In België werden 65 miljoen dosissen opioïde pijnstillers gebruikt in 2014. Het gebruik van de medicijnen is enorm gestegen. In 2005 werden er nog 31 miljoen dosissen gebruikt op jaarbasis. Vooral Fentanyl en Tramadol worden steeds populairder.

Krachtig middel
Het medicijn is een zeer sterke pijnstiller die onder andere gebruikt wordt door kankerpatiënten om de pijn te verlichten. Fentanyl werd in 1960 ontwikkeld door de Belgische farmacoloog Paul Janssen. Het medicijn is ongeveer honderd keer krachtiger dan morfine en heroïne en is zeer efficiënt in de bestrijding van zware pijn.

12/04/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...