De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Door te stoppen met roken stel je het risico op kanker en het overlijden hieraan twee jaar uit. Wanneer je tussen de negen en twintig jaar gestopt bent is dat opgelopen tot acht jaar. Dit blijkt uit recent onderzoek door promovenda Niloofar Taghizadeh en collega’s uit het Universitair Medisch Centrum Groningen, die twee nieuwe studies hebben gedaan.
Voor de eerste studie zijn ruim 8000 mensen onderzocht die tussen 1965 en 2009 overleden zijn en van wie de oorzaak van overlijden bekend was. Voor de tweede zijn bijna 900000 mensen geanalyseerd op het met roken geassocieerde risico op kanker. Bijzonder aan deze studie is dat het gezondheidseffect wordt beschreven in termen van eerder of later optreden van ziekte of overlijden.
Ook uit deze onderzoeken blijkt weer dat hoe langer je rookt (matig, gemiddeld of zwaar), hoe groter het risico om te overlijden in het algemeen, aan COPD, alle vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Rokers krijgen gemiddeld acht jaar eerder kanker in vergelijking met mensen die nooit hebben gerookt en rokers overlijden hier tien jaar eerder aan. Gelukkig blijkt ook nu weer dat stoppen met roken wel degelijk een positief effect heeft en je het risico op kanker en overlijden kunt verminderen. Onderzoekers hopen met deze manier van rapporteren de gevaren effectiever over te kunnen brengen.
Onderzoekers van Brijder verslavingszorg en het AMC in Amsterdam hebben een nieuwe behandeling gevonden voor langdurige cocaïneverslaving. Het voorschrijven van langwerkende dexamfetamine resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het cocaïnegebruik.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Het Trimbos-instituut doet om het jaar onderzoek naar middelengebruik bij jongeren tussen de 16 en 18 op het hbo en mbo. De resultaten van 2021 lieten geen verslechtering zien, maar ook geen verbetering. In dit artikel sommen we de belangrijkste bevindingen op.