Opnieuw bevestigd: later dood als je niet (meer) rookt

Door te stoppen met roken stel je het risico op kanker en het overlijden hieraan twee jaar uit. Wanneer je tussen de negen en twintig jaar gestopt bent is dat opgelopen tot acht jaar. Dit blijkt uit recent onderzoek door promovenda Niloofar Taghizadeh en collega’s uit het Universitair Medisch Centrum Groningen, die twee nieuwe studies hebben gedaan.

Voor de eerste studie zijn ruim 8000 mensen onderzocht die tussen 1965 en 2009 overleden zijn en van wie de oorzaak van overlijden bekend was. Voor de tweede zijn bijna 900000 mensen geanalyseerd op het met roken geassocieerde risico op kanker. Bijzonder aan deze studie is dat het gezondheidseffect wordt beschreven in termen van eerder of later optreden van ziekte of overlijden.

Ook uit deze onderzoeken blijkt weer dat hoe langer je rookt (matig, gemiddeld of zwaar), hoe groter het risico om te overlijden in het algemeen, aan COPD, alle vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Rokers krijgen gemiddeld acht jaar eerder kanker in vergelijking met mensen die nooit hebben gerookt en rokers overlijden hier tien jaar eerder aan.

Gelukkig blijkt ook nu weer dat stoppen met roken wel degelijk een positief effect heeft en je het risico op kanker en overlijden kunt verminderen.
Onderzoekers hopen met deze manier van rapporteren de gevaren effectiever over te kunnen brengen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...