Oproep aan Eurocommissaris om alcoholbeleid te verbeteren

Pieter de Coninck en Ian Gilmore, twee alcoholdeskundigen, roepen in The Lancet de nieuwe Eurocommissaris Volksgezondheid Stella Kyriakides op het Europese alcoholbeleid uit het slop te trekken. Ze pleiten onder andere voor completer beleid en voor het afstand doen van 'dogmatisch geloof in zelfregulering'.

In hun bijdrage gaan ze in op de geschiedenis van het Europese alcoholbeleid en de EU Alcohol Strategy 2006-2012. Ondanks vele oproepen daartoe is de Commissie Juncker nooit met een vervolg hierop gekomen, ook al is Europa het continent waar wereldwijd het meeste wordt gedronken. De alcoholgerelateerde schade is groot (5,5% van alle sterfgevallen is alcoholgerelateerd), maar het feit dat alcohol kankerverwekkend is, is bij het grote publiek nauwelijks bekend. Volgens De Coninck en Gilmore zal Kyriakides bij het opstellen van haar voorgenomen Kankerplan nauwelijks om het alcoholprobleem heen kunnen.

De nieuwe Commissie moet naar hun mening het alcoholbeleid een verse start geven, rekening houdend met vier tekortkomingen van de EU Alcohol Strategy 2006-2012:
- Meer wetgeving over reclame en sponsoring.
- Gebundelde en duidelijkere alcoholwetgeving. Nu zijn bepalingen nog verspreid over verschillende EU-wetten die niet specifiek gaan over alcohol.
- Completer beleid: verhoging van de prijs, beperken of verbieden marketing en beperking van de beschikbaarheid.
- Afstand doen van ‘dogmatisch geloof in zelfregulering’, waarbij industrie vrijwillige maatregelen belooft

Datum: 18/12/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...