Op Wereld Niet-Roken Dag grijpen deskundigen de kans om aandacht te vragen voor roken. Zo vraagt René Héman, voorzitter van artsenfederatie KNMG, vandaag aan alle Nederlandse artsen om het burgerinitiatief Nicotinee te steunen en ondertekenen.

Nicotinee is een burgerinitiatief van ConsumentenClaim, Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.nl, longartsenvereniging NVALT en internistenvereniging NIV. De organisaties willen dat de verkoop van alle nicotinehoudende producten wordt gekoppeld aan het geboortejaar. Iedereen die op of na 1 januari 2012 is geboren zou geen sigaretten, vapes of tabak meer mogen kopen. Als de kinderen uit 2012 achttien zijn, in 2030, wordt jaarlijks de grens verhoogd. Zo willen de organisaties een rookvrije generatie behalen. René Héman hoopt dat elke arts het initiatief ondertekent. ‘Als niemand meer rookt, zal het aantal gevallen van kanker op den duur met twintig tot dertig procent afnemen en sparen we zo’n 19.000 levens per jaar. We moeten nu starten met maatregelen om een rookvrije generatie te kunnen realiseren’, aldus Héman.

Handtekeningen

De KNMG vertegenwoordigt alle 77.000 artsen in Nederland. Om een burgerinitiatief op de agenda te krijgen in de Tweede Kamer zijn er 40.000 handtekeningen nodig, nu zijn dat er 16.000. De steun van de KNMG is dus erg belangrijk, zegt ook longarts en voorzitter van Rookpreventie Jeugd Wanda de Kanter. ‘Ondanks het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 neemt het aantal rokers onder jongeren in Nederland juist weer toe. De tot op heden genomen beleidsmaatregelen, zoals het verminderen van het aantal verkooppunten en het verhogen van de prijs, moeten hun effect nog krijgen. Daarom pleiten wij voor wettelijke maatregelen om te komen tot een rookvrije generatie’, aldus De Kanter. De KNMG is de elfde organisatie die Nicotinee steunt.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...