Oproep verplichte veiligheidstechnologie in auto's

Elke auto moet worden uitgerust met een ademslot, snelheidsbegrenzer en technologie die een smartphone blokkeert, aldus Egbert-Jan van Hasselt. De landelijke projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie deed gisteren een oproep aan de politiek.

Automobilisten gedragen zich steeds slechter, stelt Van Hasselt. 'Afleiding, drankgebruik en te hoge snelheid in het verkeer zijn steeds vaker de oorzaak van ongevallen.' Hij vindt dat actie moet worden ondernomen om het aantal ongelukken te laten dalen. 'Technisch is hier wat aan te doen. Dus als je gedronken hebt, start je auto gewoon niet en als je te hard rijdt, gaat er een piepje af of remt je wagen automatisch af.'

Ontwikkelingen
De commissaris vertelde zijn plannen bij de première van Dashcam the movie, gistermiddag bij De Telegraaf. Hij riep de politiek op om hier werk van te maken. De landelijke verkeersofficier Achilles Damen sluit zich aan bij de plannen van Van Hasselt. 'Mits er juridisch geen haken en ogen aan zitten, ben ik voorstander.' Ook Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu erkent het probleem van smartphones op de weg. Ook als de telefoon in de houder zit, richten bestuurders de aandacht veelal op het beeldscherm en niet op de weg, stelde ze eerder.

Vorig jaar november werd bekend dat Schultz van Haegen met telecombedrijven in gesprek gaat om te kijken naar de mogelijkheden. Ze ziet graag slimme technologie waardoor telefoons tijdens het rijden worden overgenomen door de auto. Helemaal verbieden is volgens haar geen optie.

Datum: 20/02/2017 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...